Restauracja dworek

 

Nasz Dworek, to wspaniałe miejsce na mapie miasta. Przedwojenny dworek, w otoczeniu zabytkowego ogrodu, w sercu rzeszowskiego śródmieścia.

 
maj
27 '16

Miód naszym przyjacielem

Mikołaj Zawadzki

Mikołaj Zawadzki

Zastosowania miodu w kuchni są niezliczone i to tylko od nas zależy, gdzie skończy się granica naszej wyobraźni. Jest to spowodowane ilością produktów, które w połączeniu z miodem tworzą niezapomniane smaki, ale też tym, że rodzaje miodów są przeróżne i każdy z nich możemy wykorzystać w inny sposób. Zaczynając od poranku, miód pszczeli możemy wykorzystać do posłodzenia porannej herbaty czy też dodać do owsianki, jaglanki i każdego śniadania, z którego chcemy zrobić bardziej syty oraz wartościowy posiłek. Miód zawiera bardzo dużo węglowodanów oraz cukrów prostych, które powodują w nas uczucie sytości i zaspokajają nasz głód. Miód możemy wykorzystać również do obiadu, robiąc sos słodko-kwaśny do potraw bądź też łącząc go z kurczakiem. Miód możemy wykorzystać również w przygotowaniu deseru. Miodem możemy zastąpić cukier, razem z cytryną i gorącą wodą zrobić idealny wywar podczas walki z przeziębieniem, wykorzystać do stworzenia naturalnego masła orzechowego bądź też kremu czekoladowo-orzechowego. Można powiedzieć, że miód możemy wykorzystać praktycznie do wszystkiego. Chyba każdy kojarzy święta Bożego Narodzenia z zapachem sztucznego miodu, dodawanego do pierników razem z przyprawą korzenną. Jednak częściej powinniśmy korzystać z droższych, ale przez to o wiele bardziej wartościowych wytworów natury -jak na przykład miód wielokwiatowego firmy apis.Warto też wiedzieć o tym, że różne rodzaje miodów mają inne zastosowania. Miód lipowy pomaga na przykład w leczeniu grypy, przeziębienia, kaszlu czy też ostrych chorobach przeziębieniowych. Miód akacjowy stosuje się w leczeniu wrzodów żołądka lub zaburzeniach układu trawiennego. Miód spadziowy jest zalecany dla osób, które pracują długo przed komputerem. Rodzajów miodów jest znacznie więcej, jak na przykład miód malinowy, leśny, nawłociowy, nostrzykowy czy gryczany. Najbardziej popularnym jest jednak pospolity miód wielokwiatowy, goszczący w praktycznie każdym domu.
Dla koneserów: porównywarka cen miodu

jedzenie
żywienie

frazy kluczowe: jedzenie, żywienie


 

Warto zobaczyć

żywienie, Catering, Dekoracja wnętrz, Dom, Gastronomia, Jedzenie, Kuchnia

Piszą na tym blogu

Jakub Grabowski, Mikołaj Zawadzki

Archiwum

Październik 2016, Maj 2016, Grudzień 2015